سبزی و صیفی جات ایران :
صیفی جات برخی از محصولات زراعتی مانند خربزه، هندوانه و طالبی هستند که بهار و اوایل تابستان کارهای مقدماتی آن انجام شده و حاصلش در تابستان یا اوایل پاییز به دست میآید.
از انواع دیگر صیفی جات ، میتوان از:
- انواع کدو
- بادمجان
- فلفل
- کلم
- سیبزمینی
- سیر
- پیاز
- ذرت
- هویج
- کاهو
- کرفس
- باقلا
- لوبیا سبز
- گوجهفرنگی
- خیار
را نام برد.در ادامه به خواص برخی از آنها میپردازیم.
بادمجان، دارای املاح و ویتامینهایی نظیر:
- فسفر
- منیزیم
- کلسیم
- پتاسیم
- گوگرد
- سدیم
- کلر
- آهن
- منگنز
- روی
- مس
- ید
- ویتامینهای آ، ب، ب۱، ب۲
است و دارای خواص کم کنندهی التهاب و ورم، ادرارآور، ملین، مسکن سردرد، اشتها آور، مقوی معده، باز کننده انسداد و گرفتگی مجاری عروق، نرم کننده، رفع کم خونی است.این ماده غذایی اثرات بسیار خوبی بر روی کلیه، امعا، احشا، غدد معدی و رودهای، کبد و لوزالمعده دارد.
چغندر، مقوی قلب، ضد تب، خواب آور، ضد سرفه، ضد ورم حنجره، ضد روماتیسم و ضد حصبه میباشد.برای درد مفاصل و نقرس، تقویت استخوانها، درد کلیه، زیاد کردن نیروی حافظه و اعصاب، مفید بوده و از بیماری جذام جلوگیری میکند.
شلغم، دارای فسفر، ید، گوگرد، مواد ازته، مواد چرب، کمی ارسنیک، روبیدم، ویتامینهای آ، ث، تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین، هیدراتهای کربن، منیزیم، کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم میباشد.
شلغم دارای طبع گرم و مرطوب است.
دافع سنگ و شن کلیه و مثانه، ملین سینه، تقویت نور چشم، میکروب کش، پایین آورندهی فشار خون، آنتی بیوتیک، مقوی رحم است، و در موارد سرفه و سیاه سرفه، بیماریهای پوستی، گلو درد، سرماخوردگی، نقرس، زیاد کنندهی ترشح اسپرم کاربرد دارد و نفاخ است.از دانه شلغم، روغنی به دست میآید که اثر نرم کننده و ملین و ضد نفخ دارد.
سبزی و صیفی جات ایران : مصرف شلغم باعث پیشگیری از قولنج های کبدی و کلیوی می شود.
انواع کدو که شامل کدو حلوایی، کدو تنبل، کدو تخمی، کدو مسمایی، کدو صراحی میشود، دارای اثرات ضد کرم، خنک کننده، مرطوب کننده، باز کننده مجاری، سریع الهضم، خونساز، تصفیه کننده خون، و قسمت گوشتی آن دارای اثرات ملین، مغذی، رفع یبوست، ادرار آور میباشد و در موارد دیابت به کار میرود.
کلم دارای کلسیم، پتاسیم، منیزیم، گوگرد، ویتامین آ، ب، ث، پ و آهن میباشد.و انرژیزا، ضد چاقی، ضد اسهال، دفع کننده مستی، ضد اسکوربوت، اشتها آور، خواب آور، آرام بخش و تصفیه کننده خون است و دارای ارزش غذایی زیادی میباشد.
کرفس، دارای ویتامین آ، ب، ث، املاح سدیم، پتاسیم، فسفر و آهک است.عطر مطبوع، طعم گوارا و خواص انکارناپذیر آن را بین سبزی ها ممتاز کرده است.
منبع: سبزی و صیفی جات ایران